r

Nyheter 2007

Nyheter 2006 & Nyheter 2005

Startsidan Gästbok

 

4/11-2007

Englandsresan klar....
En dryg vecka har gått sen vi körde sista deltävlingen i Fordcupen och det blev en mycket intensiv helg och efterföljande vecka.

Vi börjar med tävlingsdagen som var både rolig och trist det började med att vi notadeupp sträckorna som var en grus och en asfalt, de skulle köras i flera omgångar. Därefter följde presskonferensen där även press från England och Jamaica deltog så det var att ta fram den norrländska engelskan och bre på.

Ajajaj, så illa gick det nästan direkt, vi hade ju bestämt oss för att vinna och visa att vi verkligen kunde spöa ungdomarna och ta sista chansen till en direktplats till England, så att köra med någon marginal var ju inte att tänka på!
Halvägs in på sträckan genade jag ”lite” i en vänstersväng stötte på en jordvall som fjädringen inte ville svälja., bilen gick upp på två hjul i ca 100 km/h jag balanserade den i ca 20-30 meter innan jag blev tvungen att gira något för en liten vedvälta och då bar det sig inte bättre än att vi rullade två varv. Vi tappade ca 5 min på detta och var utan all chans på någon placering. Vi bestämde oss ändå för att fullfölja tävlingen för att försöka ta någon sträckseger, dessutom för att få se våran eminenta servicepersonal in action. Vi laddade hårt även på nästa sträcka även fast bilen kändes lite skum vid sina tillfällen, det bar sig inte bättre än att vi hade en riktigt hårresande upplevele då vägen svängde lite mer än vad jag tyckte att den borde göra, denna gång var farten betydligt högre 160-170 då vi gav oss i kast med diket och upp på två hjul igen i ca 50-60 meter innan högersvängen kom, så det var bara och peta ner till 4:ans växel och ösa vidare. Ett par väl valda ord från min co-driver samt mitt eget förnuft sa att vi inte skulle utmana fru fortuna mer idag så dagens två sista sträckor körde vi lugnt och sansat och låg på 4-5 plats på sträcktiderna.

Helt otroligt roligt blev det i alla fall för efter tävlingen tog dom ut tre kanditater till ett wildcard till europa finalen i Fordcupen där vinsten är som ni säkert redan vet en anställning hos M-sport (Fords tävlingsavdelning).

Den sakunniga juryn förstärkt med ytterligare flera personer under finalen bla då från England hade ingen lätt uppgift att välja bland oss tre.
Eftersom bäst före datum går ut vid 25 års ålder på dom som skall tilldelas wildcard trodde nog alla att jag skulle falla bort, men icke! Jag fick ett eget wildcard till finalen,

Eftersom det rätta skall gå till en junior så fortsätter faktiskt kampen för dom andra två Anders Gullstrand och Patrik Johansson där vinnaren av det wildcardet utses vid prisutdelningen i Örnsköldsvik den 17 nov och då ska boysen göra upp om vem som har lärt sig mest engelska på dessa veckor.

Lycka till grabbar!

 


4/11-2007

Emmaboda..... Öj öj! Tobbe var laddad, så laddad att jag hade ont i magen av nervositet inför första sträckan.... se själv hur laddad han var han kan inte stå still för all laddenergi i kroppen *ler*(filmen är stor ca 15Mb)!!
Det gick bra och fort ända tills bilen gick upp på 2 hjul i en vänstersväng när dom genade och körde på en liten "vall", då var rullningen ett faktum!
1.5 varv och så var det över, men dom kunde rulla till service och med hjälp av alla möjliga servicekillars kanoninsats kunde Tobbe och Peter rulla ut till ss 2.
Detta gjordes på servicen: byte av framrutan och vä framruta, plastade hö-bakruta och bakluckerutan, ny lykta vä fram, nytt nav bromsskiva och bromsklossar hö-bak, megatrixande med hö-dörr som inte ville funka som den skulle + massor av silvertejp.

Tobbes och Peters vilda satsning förstörde en bil men resulterade i ett specialdesignat wildcard (eller som Ubbe uttryckte det
"vilde-kortet" *ler*) så nu bär det iväg till England första helgen i december!

Väl mött!
/Den stolte sambon Agneta vid tangentbordet

*********************************

Så var det hemresan..... en historia för sig själv!!
Det började när vi skulle åka hem från Emmaboda, det började skramla under huven på servicebussen, det visade sig vara spännrullen till kamremmen som hade skurit och det var bara ren tur att vi tog oss hem till Roger i Markaryd där vi skulle sova över för att kunna åka hem på söndag.
Vi fick tag i en ny rulle på måndagsmorgon så det var ju bara att byta men ack vad vi bedrog oss.... Medan killarna höll på så gick remskivan sönder så då stod vi ju på noll igen och får inte tag i en ny förrän på tisdags mogon..

Tisdag morgon: Vi fick tag i en ny remskiva efter många turer....... och även en ny kamrem eftersom den var så sliten (den hade blivit sliten på bredden 10mm). Pojkarna bytte det och skulle fara iväg och hämta släpet.... Va f***n!! Det skramlar illa ändå och så kommer dom inte många meter så ger bussen upp helt och hållet vi får ge upp och byter det trasiga hjullagret på Roger och Jeppes buss och får låna den i stället så vi kan åka hem.
Vår buss ska lämnas in på verkstad nere i Markaryd för genomgång..... sedan får Per ta med sig den upp till prisutdelningen i Örnsköldsvik.

Men det är inte helt över än..... vid 17-tiden ringer Jeppe till Tobbe och frågar vad han har i sin jeansficka?!?
Men herre j*vlar där sitter Tobbe med Jeppes nycklar till verkstan... de ända som finns tillgängliga så dom MÅSTE bara Jeppe ha... .hmm hur löser vi det.... för gudarna ska veta att vi vill inte vända tillbaka *ler*.
Till slut så kommer Jeppe på att en kompis som kör långtradare kan ta dom med sig för han ska söder ut... sagt och gjort vi möts på Nyköpingsbro och nycklarna får fara hem igen!

Vi kom äntligen hem på onsdags morgon efter en "normal" hemresa utan större problem och tur var väl det, jag tror inte vi hade orkat ta fler motgångar just då.
Eftersom vi blev borta längre än vi hade räknat med så var det naturligvis ganska kallt hemma, vi välkomnades av 11 grader och det var inte gott att lägga sig mellan lakanen.... *brrr*!!
Men vi äro vana norrlänningar så vi drog på oss långkallingarna och långärmad polotröja och kröp ner i sängen kl. 3.30 efter att ha tänt pannan, ställde väckarklockan på 05.00 för att kliva upp och stoppa i mer ved.....*gäsp* !
Vi brassade ved hela dagen och efter ca 17 timmars konstant eldande med full värme på elementen var normaltemeraturen tillbaks och vi kunde slita av oss tjockkläderna *ler*

Borta bra men hemma bäst!!
/Agneta


25/10-2007

Nu är Per här uppei norr, han har varit här sedan i tisdagskväll då Tobbe hämtade honom på tåget i Sundsvall. Han har kommit upp för att hjälpa till med förberedelserna inför helgens drabbningar.

Igår (onsdag) var Tobbe och Per hos Christer Jonsson i Kramfors och ställde in hjulvinklarna på Forden. Inga stora justeringar behövde göras, det gick så fort och smärtfritt att dom fick tid över för en ordentlig pustning av teamets alla kronjuveler. Dessvärre upptäckte dom att en packbox läker så dom hoppas kunna fixa det i morgon, samt byta växellåda på bussen.

Grabbarna hann även med att ha "upptaktsträffar" inför finalen tillsammans med 2 av våra samarbetspartners. Till Kramfors bokföringsbyrå fick dom med sig hembakad sockerkaka som uppskattades till eftermiddagskaffet.
Hos Herbert på Kramfors Gummiservice hämtade dom grus- & asfaltsdäck som skall användas i helgen, Herbert som är mitt inne i högsäsong för byte till vinterdäck hade inte så mycket tid för att prata men att fixa Rallykungens däck har han alltid tid för!

Väl Mött! /Webban.


16/10-2007

Artikel i Tidningen Ångermanland

16/10-2007

Tävlingen i Vännäs blev lyckad, 1:a i 2wd Grp-H, totaltrea med bara 2st "4-krafsare"
framför mig! Det blev dock ingen pokal att ställa i hyllan men väl en
digital badrumsvåg så jag kan hålla koll på vikten! Bilder & filmer här.

15/10-2007

På tisdag 16/10 kl 9.15-9.45 sitter Tobbe och Peter med i "Nyhetsmorgon Mitt" på TV4.
För er som inte kan se TV4 Mitt så kommer det att finnas länkat här på hemsida till TV4's webbTV som läggs ut efter sändningen är klar..
Vi ses i TVrutan!


 

11/10-2007

Har varit i garaget hos Hans och servat bilen, nya drivaxlar,nav och kulbultar är på plats inför avslutningen så nu är bilden i toptrim.


Även "Träningscamp Westerlund" fortgår, fysträningen pågår fortfarande för fullt för att den "kungliga hyddan" ska vara i toppform inför finalen och väl förberedd inför nästa år, då man är i form redan till starten av cupen!
En vecka innehåller 2st 1-timmes spinningpass, 1 hockeymatch, 3st löprundor a' 10km med efterföljande armhävningar(65st) och situps (120st).....!


Madde stöttar pappa i träningen!

 

TV4 Mitt på besök

Idag hade vi besök av en reporter från TV4:s "Nyhetsmorgon Mitt", han intervjuade och filmade, det hela skall resultera i ett fartfyllt reportage om Rallykungen så här inför Cupfinalen i Topdriver...

Sist men inte minst... På lördag den 13:e kör jag en sprint i Vännäs för att få några tävlingsmil i bilen inför den nya cupfinalen i Emmaboda om 14 dagar.

Väl mött!
/Rallykungen


29/8-2007

Deltävling: 6

I helgen avgjordes deltävlingarna 6-7 i Ford Flexifuelcup i Askersund. Tävlingen var en tvådagars SM-tävling där varje dag räknas som en tävling i cupen. Temperaturen var hög redan innan start både i och utanför bilen då jag hade diskuterat seedning med rallyutskottet under hela veckan och dom vägrade göra något åt den, dessutom kunde man inte heller få någon förklaring till varför trots att man gjorde en extra analys av startlistan. Nog om detta, vi får hoppas att dom har lärt sig till nästa gång.

Fredagens tävling bestod av tre sträckor var av en var en sprint på en rallycross bana så det var inte mycket att spela på om man ville va med. Första sträckan och sprinten gick väl okej. Vi låg sexa med bra chans på en femte men det blev som vi befarade, innan dagens sista och längsta sträcka skulle köras kom skymningen, vi tappade ungefär 40 sek på två mils körning gentemot de ekipage vi krigade med innan och tappade ner till en åttonde plats. Trots det var vi fortfarande bästa svenska senior då två norrmän lade beslag på 6-7 plats. Vi tog en placering i cupen och gick upp till en total sjundeplats inför lördagens 7:e deltävling.

-------------------

Deltävling: 7 Äntligen!

Lördagen bjöd på fortsatt strålande väder, tack och lov något svalare än på fredagen och humöret var på topp för i dag skulle ju alla sträckor köras i dagsljus. Dagen bestod av 8 sträckor uppdelat på två etapper med ett 20 minuters långt serviceuppehåll. Efter första etappen på lördagen hade det hänt en hel del, fem av Fordarna hade rullat i ett och samma vägbyte, de två som klarade sig ur det bäst var Nyman och Johannson som kunde fortsätta tävlingen med lite tidsförluster som följd, detta tog oss till en fjärdeplats inför dagens fyra sista sträckor. Med Nyman jagande tre sekunder bakom och 8 sekunder upp till Johansson var det inte mycket att fundera på, nu skulle det köras!

Den första av dessa sträckor gjorde dagens suverän Gullstrand en trevarvsrullning och bröt vilket innebar att gårdagens segrare Sjölander gick upp i ledning följd av Johansson som drygade ut försprånget mot oss med 0,8 sekunder. Sjölander tog sträcksegern 2.4 sekunder före oss som nu låg på tredjeplats, Nyman tappade 5 sekunder mot oss här. Nästa sträcka kontrade Nyman direkt genom att ta sträcksegern tre sekunder före oss, vi tappade 0,4 sek på Johansson.

På tredje sträckan lyckades Nyman plocka in ytterligare 4 sekunder på oss, Johannson var ytterligare en sekund snabbare och avgick med sträcksegern här, Sjölander var trea på sträckan 0.3 sek före oss så inför den avslutande sträckan som var den korta sprinten fanns inget att göra längre åt Johansson, desto viktigare var det att hålla Nyman bakom, han var nu endast 0.7 sek efter oss. En rejäl urladdning på denna sista sträcka, endast 0.2 sek från sträcksegern som gick till en annan senior (Grattis Anders Vänn) fick Nyman känna sig besegrad med 0.9 sek, efter hela dagen var han 1.6 sek efter.

Johansson blev tvåa 13.2 sek före oss, vann gjorde Sjölander ytterligare 27sek före och vi tog våran hett efterlängtade pallplats och gick upp till en 5:e pålacering i cupen. Stort tack till alla i och runt teamet som gör detta möjligt!

Väl mött!

/En ”skitnöjd” Rallykung


29/8-2007

CO Drivers Memoarer
Hösten 1977 åkte jag min första Rallytävling hemma i Höga Kusten i en SAAB V4……. Då måste jag ha 30 års jubileum i år !!! Huga.

Nu var siktet inställt på Askersund och en trevlig Rallyhelg men det började lite irriterat när Tobbe fick startlistan.
Än en gång visade Rallyutskottet felaktigheter och handlingsförlamning när vi nu bevisligen var felplacerad i startlistan. Dom påstod att dom hade analyserat men ej skulle ändra våran placering. Nu hör till saken att dom styrande i Ford Cupen blev inte kontaktade till detta fast dom hade en överenskommelse, Svagt.
Detta innebar att vi fick åka i skymning / mörker på Fredagens tävling och detta avgjorde resultaten. Nu gick vi till nattvila och försökte glömma denna dag.

Dag 2: Lördag
Även denna dag var det strålande väder och allt så bra ut.

Efter servicen på morgonen åkte vi ut till första sträckan mycket laddade, men när vi kom fram till sträckan så var det kö! Ambulansen var inne och hämtade en fotograf som hade blivit allvarligt sjuk, det blev en väntan på 45 minuter. Vi hoppas att det har gått bra!

Nu avverkade vi sträckorna 4, 5, 6 och 7, allt fungerade bra. Efter varje sträcka ökade Tobbe attacken mer och mer utan några stora aha upplevelser och tiderna var hyfsade.

SS 7 var en sprint på 2,3 km, sådana här sträckor brukar aldrig vara en förares dröm men denna sträckning var klart godkänd för den innehöll både snabba partier och bökiga.

Efter servic skulle sträckorna 8, 9, 10 och avverkas och avslutas med den 11:e som även här var en sprint.

Ungtupparna laddade som vanligt brutalt och för vissa så slutade det som det brukar,,,,, på taket. Patrik Johansson och Jocke Nyman hade den turen att dom kunde fortsätta utan några stora tidsförlutser men surare blev det för Anders Gullstrand som briljerade stort i ledning men slutade med en tre varvare och blev kvar.

Nu visade det sig att Nyman åkte fortare än oss men efter rullningen och taskig koppling halkade han ner i tabellen och blev nu 4:a 1,6 sekunder efter oss.

Tobbe är värd denna pallplats för han har kämpat nu i två år med denna bil och har lärt sig massor under resans gång och det finns ännu mer att slipa på inför nästa tävling så vi ser fram emot nästa drabbning med ungtupparna.

Team Rallykungen vill tacka MK RAN för en helt fantastisk tävling, både vägarna och arrangemanget i stort. Det var länge sen man har åkt en så stor tävling där samtliga sträckor är perfekta.

Vid tangentbordet: Peter Westman /Co-Driver

 


23/8-2007

........mot Askersund och nya utmaningar.
Vi siktar naturligtvis även denna gång på att fortfarande vara snabbaste senior
samt försöka ta några skalper av ”glina” så vi kan ta den hett
efterlängtade första pallplatsen och klättra vidare i sammandraget.....
Vi ses i Askersund
/Rallykungen


 

CO-DRIVERS MEMOARER

Så var det dags igen, att hoppa in i Tobbe ”Rallykungen” Westerlund´s Team.
Nu har jag lovat Tobbe att åka de sista deltävlingarna i år i Ford Cupen.

Jag fick ju nöjet att åka den första tävlingen med bilen när han vi åkte uppe i Stugun och det kan jag säga … han har lärt sig mycket efter den debuten. Som alla vet är det inte så lätt att ställa om sig från en bakhjulsdriven Volvo till en liten ettrig Etanol Fiesta men senast han körde Supercupen nu senast i Östersund med Kalle Bäckvall som notläsare så visade han att han vill vara med på allvar.

Vilda Ryd Racet: Vi for från Noraström vid 8:a tiden på morgonen och hämtade sedan upp ”meken” Kaj i Härnösand. Åkte ca. 97 mil till Ryd där vi hann besiktiga bilen innan dom stängde.

Under resans gång så hade Tobbes kompisar från Markaryd fixat boende på plats, en gammal skola som har blivit ett vandrarhem. Väl där så gick vi igenom alla tävlingshandlingar innan vi slaggade in.

Tävlingsdagen började med en TV inspelad intervju med Andreas Eriksson och dagen skulle innehålla temat Co-Drivers för att det är många som bytt folk i högerstolen.

Mekanikerna var på plats och förberedde bilen för start.

På grund av allt regnande där nere, förstod vi att det skulle bli jäkligt halt så vi bestämde oss att på första sträckan känna oss för hur hårt vi kunde åka på utan att besöka moder natur på sidan om.

Tobbe hade visionen klar efter en kort stund och det var att åka allt han kunde på denna smet och det resulterade på SS 1 med en bra tid.

SS 2 var den längsta sträckan 16,6 km och en helt fantastisk karaktär, det svängde hela tiden men ändå var farten mycket hög så jag fick prata noter så jag blev nästan hes innan målet, en bra tid och vi var alldeles lyriska över sträckan.

Nu blev det service och den fungerade alldeles utmärkt, grabbarna jobbade som attan med bilen. Tobbe fick gå på en TV intervju med Andreas och Pekka Svensson, dom hade sett vår framfart och var mycket nöjd med det dom sett.

SS 3 hade samma fräna karaktär och även där så åkte vi på bra men vid målsvängen var det jäkligt nära att vi skulle bli kvar men man måste ha tur någon gång också. Det var här Anders
Gullstrand tog sin sträckseger totalt ??? slog t.o.m. Mats Jonsson, helt otroligt! ---Det går att åka fort i dessa bilar!

Nu var det dags för den fjärde sträckan. Det här var det halaste jag någonsin åkt under mina 30 år inom denna sport, vi vallade hela tiden mellan alla stenmurar och annat skit. Tobbe kom helt av sig pga. detta och det visade sig på tiden också.

Serviceuppehåll igen och mekarna visade återigen vilka klippare dom är.

Sista sträckan (SS 5) var torr. Här visade Tobbe att han är att räkna med i fortsättningen i cupen, 4:e tid efter Sjölander endast 2 sek i skillnad. Denna sträcka var bland de bästa jag åkt hittills, man fick nästan munhäfta mot slutet.

Vi slutade på en 6:e plats denna gång… men ! hade vi inte klantat till det på SS 4 så hade vi haft en 4:e plats.

Ser fram emot nästa deltävling i Askersund som även är SM. Ford har delat upp varje dagsetapp som en tävling så nu gäller det både Fredag och Lördag.

Hoppas bara det är torrt för då jäklar!!!

Vid Tangentbordet Peter Westman Rallytok.


1/8-2007

Stark insats i Vilda Ryd Racet!

I helgen som gick var det dags för femte tävlingen i Ford Flexifuelcup. Den gick av stapeln nere i ett regnigt och vattensjukt Småland i det lilla samhället Ryd, denna gång gick ditresan helt smärtfritt.
Dagen började med ett strålande solsken för att alldeles innan start övergå i kraftiga regnskurar som kom och gick under dagen vilket skulle göra detta rally mycket svårkört.

Vi startade första sträckan med att sätta en fjärde tid, endast några få sekunder efter bästa tiden i det väldigt hala väglaget. För att sedan ge oss ut på rallyts längsta sträcka där vi endast mäktade med den sjätte bästa tid.
Bilen kändes otroligt lätt i baken så på den efterföljande servicen ändrade vi settingen på de bakre stötdämparna.

Den tredje sträckan! Hade det regnat förut så var det ingenting mot det skyfall som kom när vi startade där, förändringarna på bilen gjorde att den kändes bättre men det var en grym sträcka att köra då den var så trång att buskar och träd piskade mot bilens sidor samtidigt som den var väldigt snabb (4-5 växel). Vattenplaningarna avlöste varandra, en som inte var bekymrad över detta var Anders Gullstrand som här avgjorde tävlingen genom att vara snabbast på denna sträcka med hela 8 sekunder, själva fick vi till en 4:e, 15 sekunder efter.

Fjärde sträckan skulle bli dagens sämsta sträcka för vår del. Efter bara någon kilometer in på sträckan åkte vi av mot en stenmur dock utan att skada bilen men där flög dyrbara sekunder innan vi var på rulle igen. Det var svårt att hitta tillbaka till den fina rytmen vi hade innan och det bar sig inte bättre än att vi brakade av en gång till men även här hade vi turen på vår sida. Efter att ha passerat ett djupt surhål, hoppat över en bäck stöp vi in i en jordvall som gjorde att vi tog med oss den ena målskylten, klarade även här bilen utan väsentliga skador. Vi droppade från en fjärdeplats till en sjunde och tappade därmed också chansen om att fightas om en pallplats.

På femte och dagens sista sträcka hade solen tittat fram igen så vägen blev lite torrare, med full attack tog vi oss ann den sträckan som så när hade gett oss vår första sträckseger endast två sekunder efter Sjölander men det räckte bara till ytterligare en fjärde tid. Lyckades dock avancera upp till sjätte platsen och fick denna gång finna mig i att inte heller bli bästa senior då Mats Adielsson blev femma, 5 sekunder före, men nu är vi ju riktigt med i kampen om topplaceringarna och det känns riktigt j-vla skönt!

I övrigt kan sägas att vi slutade på en 13:e plats totalt av 186 startande, vi slutade på en 8:e plats av 90 grupp-H och grupp-N bilar, det är ingen insats man hänger läpp över utan kan vara stolt för!
Bilder från dagen här

Väl mött!
/En stolt Rallykung


23/7-2007

Slut på semestern…

Nu är det snart dags igen, dom två veckornas semester är slut så det är bara att börja gno igen. Ledigheten började dock perfekt med en tävling på hemmaplan (endast 23 mil till Östersund).

Det var finaltävling i Supercupen så det var ett konkurrentkraftigt startfält samlat samt 5 st Flexifuelfordar att ta sig an. Dessutom skulle ju Bäckvall åka med, väldigt inspererande.

Vädret var väl inte det bästa men sträckorna var ändå i kanonskick. Tyvärr fick Jocke Nyman bryta redan på första sträckan, jag hade sett fram emot att försöka ta honom åtminstone på någon sträcka. Vi slutade på en 11 plats av de ca 60 tvåhjulsdrivna bilarna och av de otrimmade hade vi bara juniorvärdsmästaren Patrik Sandell före oss.

Bäst av allt var ändå att Kalle tyckte attacken var helt okej och på en av sträckorna kanske lite väl på gränsen, men det var kul som fasen. Bilder från detta hittar ni här

Efter Supercupen bar det av på semester med familjen, Leksand Sommarland och ett besök på Rättviks sommarrodelbana var det som låg på agendan..... Semesterbilder hittar ni här

-----------

Laddar för Ryd....

Dags för femte deltävlingen i Fordcupen som avgörs i Ryd den 28 juli, vi siktar naturligtvis på att fortfarande vara snabbaste senior samt att försöka ta några skalper av ”glina” så vi kan ta den hett efterlängtade första pallplatsen och klättra vidare i sammandraget från våran sjundeplats

----------

Westman ersätter....

Peter Westman tar över efter Roger Gunnarsson i högerstolen och åker sin första tävling i Fordcupen i Ryd. Peter har åkt med mig ett tiotal tävlingar genom åren samt att han var med vid vårt första utlandsbesök.

Väl mött!
/Rallykungen


5/7-2007
Händelserikt i Sandviken

Ojojoj vilken helg det blev för teamet denna helg. Som dom flesta säkert redan känner till valde vi att inte starta efter vårat tidstillägg för fortkörningen på träningen återkommer till detta lite senare vi börjar från början.

Avresan skedde kl 0800 hemifrån Höga Kusten i god tid tyckte jag eftersom avståndet endast var 36 mil. Allt avlöpte väl fram till Tönnebro där vi stannade och åt lunch, när vi skulle åka vidare ville inte bussen längre frikoppla. Efter en snabb undersökning förstod vi att endera tryckplattan eller lamellen hade sagt upp sig, men det drog ju i alla fall, nåt bra i alla fall, det var bara att ta fram dogboxtakterna (växla utan att frikoppla) när vi väl hade fått upp farten igen hade Gävlepolisen bestämt sig för att ha besiktning och viktkontroll. Det vara bara att försöka pricka vågen direkt, vilket gick bra men sen skulle ju även trailern vägas så det blev att köra fram på startmotorn med växel i. Vägningen gick bra men däremot fick vi ett föreläggande om ”trögt växelreglage” vilket kräver besiktning inom en månad. Tror gärna att man kör längre än nödvändigt på detta vis.

Finalen hos polisen blev när vi skulle åka, provade starta med växeln i vilket inte strömmen ville vara med på längre, men med ett tiotal poliser som sköt på så kom vi igång i alla fall. Samma scenario utspelades en gång till fast då utan poliser när vi inte lyckades att klämma oss in i en rondell med massa andra bilar så där vart det stopp igen. Ingen olycka skedde men någon svordom slank dock iväg…. men vi kom fram till slut.

Väl framme så hade man väl hoppats att prövningarna var över men icke. På träningens andra sträcka hade man arrangerat en laserkontroll mitt ute i skogen på en kilometerlång raka där hastigheten i normala fall är 70 km/h men under träning så gäller dock 50, vi passerade i den ohyggliga farten av 62 km/h. Man hade även sett till att ha faktadomare på plats vilket gör att man inte kan protestera mot tillvägagångssätt, utrustning, utbildning eller andra tveksamheter.
Till saken hör också att vi låg och körde 4 bilar med ett par hundra meters mellanrum där endast vi stoppades. Vi fortsätter träna sträckorna i hopp om att man kanske inte utdömer straff när det inte varit frågan om någon vårdslös körning.
Under nästa sträcka ringer servicegrabbarna som i helgen var Per och Kaj och berättar att besiktningen gick bra så när som på vindrutedekalen. Desto värre var när Per startade bilen rusade den bara, efter en enorm felsökning, en massa telefonsamtal till Janne på Ford lyckades man hitta en slang till spjällhuset som lossnat och den var så väl gömd att man fick skruva bort startmotor, vacuumstyrnig batteri och luftburk för att nå dit med hjälp av skruvmejslar och andra hjälpmedel (hoppas den inte far av igen)!

CA 20.00 ringer förarvärden och måste tyvärr berätta att jag fått 2 min tidstillägg för fortkörningen, så j-vla trist! Ber att få prata med tävlingsledningen, får vänta utanför folkets hus tills närmare midnatt innan dom är på väg att gå hem, då har vi en halvtimmes torgmöte därute som inte ger nåt förutom att situationen är ”olycklig”.

Det är grymt att ha en tolerans på 10km/h så att alla under 60 klarade sig var det inte 50 som var sagt skulle efterlevas. Det är fel att inte ha en straffskala beroende på hur fort det har gått, samma straff vid 200km/h som vid 60km/h, märkligt.
Konstigt att vi inte kan ha samma regler som FIA vid träning, bötesbelopp. Det känns nog så jävligt men du har i alla fall en chans att va med i tävlingen, allt detta sammantaget gjorde att det kändes inte bra att ge sig ut i rallyskogen där det krävs 110% koncentration för att kunna prestera, så jag bestämde at vi skulle skita i det.
Dessutom kunde ingen goodwill i världen få arrangören att betala tillbaka en del av startavgiften.

Efter att ha bytt koppling på servicebussen under lördagförmiddag började vi rulla hemåt, fick ett ordentligt kordsläpp i ett alldeles nytt bakhjul men vad var annars att vänta efter en sån helg…

PS: Trist att den vanligaste kommentaren man får när man berättar detta för medtävlare är ”Varför åker du SM det är ju bara dyrt och en massa krångel”
Ja varför åker vi SM…?

Väl mött

/En nött Rallykung


2/5-2007
Strålande körning i ”Kongen”

Första grustävlingen i Fordcupen, Kong Christian Race kördes i helgen nere i Kristianstad och det hade samlat ett grymt startfält med närmare 200 bilar varav 21st FlexifuelFordar.
Förväntningarna var högt ställda eftersom vi hade förberett oss med en tävling i Anderslöv 2 veckor tidigare samt ett endags test på fredagen tillsammans med övriga cupdeltagare.

Jag hade ju bestämt mig för att försöka utmana dessa fantastiska juniorer men det visade sig ganska snabbt att det skulle bli en riktigt tuff uppgift, vi krigade på men var aldrig riktigt nära att hota dessa småglin som kör helt enormt bra.

Undra om inte dessa ungdomar kommer att skriva ett stycke svensk rallyhistoria om dom fortsätter på detta vis. Enklaste sättet att stoppa dom är nog att få till en lagändring på körkortsåldern ingen under 26 får köra bil.

Jag tycker ändå att vi gjorde en väldigt bra insats i helgen även om vi bara vart 9:a bland FlexifuelFordarna. Det var trots allt bara två andra 2wd bilar före oss av 70st, samt att vi hamnade på 21:a plats totalt av alla 200 bilar och det är ju ett kanonnummer om man bor i Ångermanland och gillar hockey.

Lite annat smått och gott är att vi var kvickaste senior samt att vi på enstaka sträckor var före några av glina dessutom tog vi vår ärkerival från Volvotiden Fredrik Menck. Dessutom är tidsmarginalerna inte så stora längre, så vi får hoppas på en fortsatt bra utveckling under sommaren.

Här hitar du bilder från helgen

Väl mött!
Rallykungen


23/4-2007

Lite snabb information om Anderslövsrallyt i Trelleborg (här hittar du lite actionbilder)

Tempot blev riktigt bra mot slutet, Vi slutade som 7:a i A 2WD, 15:e totalt! Vi tog Patrik Johansson på en sträcka så pass upp!

Vi åker söderut redan på onsdag eftermiddag för att kunna vara med på testen innan "Kongen".

Efter vinterns tävlingar så har vi gått genom växellådan hittat den borttappade backväxeln, riktat fjäderbenstorn plus en grundlig översyn. fjädring och bromsar justeras på testen innan "kongen"

Målsättningen nu inför nästa deltävling i Kristianstad är topp 5 men längtar något grymt efter första pallplatsen. Lddar stenhårt för att ta den och spräcka juniorernas dominans.

Väl mött i rallyskogen!

/Rallykungen  


6/3-2007

Cuptävling 2: Första etappen Rally-SM

Deltävling 2 i FlexifuelCupen var första dagens etapp av SM-tävlingen i Vännäs vi hade förberett oss genom att gå igenom bilen ordentligt efter Offerdal. Spindlar, drivaxlar, renovering av växellådan, ny bussning för backväxel och byte av treans & fyrans drev, kupefläkt samt fläktmotstånd, så lite pyssel var det allt.

Det som fortfarande oroade lite var att backväxeln inte ville ligga kvar när man belastar den men det fick vi ta eftersom tiden inte räckte till något mer, enklast är ju att inte behöva backa.

Fredagens etapp bestod av 4st sträckor, varav 2 var publiksträckan på travet som kördes först och sist, där mellan två st riktiga skogsträckor, förhållandena var tuffa då det var -15 grader och snöfall som gjorde att sikten var dålig.

Första sträckan på travet gick ganska hyfsat utan större incidenter men däremot på sträcka två kom ett misstag omgående, första vägbytet efter 800m brakade vi förbi då jag helt enkel inte såg det och dom ata-band som suttit där tidigare för att markera att vägen upphörde var redan nerkörda av något tidigare ekipage…. just det ja, det var ju backa vi inte skulle göra!! Efter en stunds överläggning med backen så lyckades vi i alla fall komma tillbaks på rätt spår och kunde fortsätta med en hel del tidsförlust.

Vi försökte ganska bra på de resterande sträckorna men tiderna uteblev nog på grund av för många små misstag, så det var det, den dagen slutade vi på en 13: plats i Ford och låg väl kring 15:e ekipage i SM.

------------------------------------

Cuptävling 3: Andra etappen i SM

Efter första dagens magra resultat innebar det att vi inte lyckades ta oss fram i seedningsgrupperna så vi fick hålla tillgodo med ett högt startnummer även idag, vilket i sig bruka kunna innebära en fördel. Men inte denna gång då Vännäs uppspolade vägar visade sig bli extremt spåriga. Då man har valt att släppa dom10 snabbaste i lilla grpN först och 30 bilar senare resten av klassen känns det inte riktigt Fair men men…

Dagens första sträcka var tävlingens absolut bästa då man till största del höll till på fin landsväg nästan tre mil lång. Också här körde vi för allt vad tygen höll, det räckte till en femte tid på sträckan, det skulle bli två topp fem tider till under dagen, på sträckor som kördes för andra gången då det var spårigt för alla.

Problem uppstod dock på dom snabba partierna när bilen inte vill varva mer än 6300 rpm på högsta växel (1500 rpm mindre än vanligt) tungt!

Men det som förstörde den här dagen också var punkteringen vi fick på sträcka 9. Vi valde att byta däck inne på sträckan. Det positiva i detta var att vi vann en ”sträckseger” mot Anders och Stina i att byta däck, vilket avgjorde till våran fördel så vi slapp jumboplatsen. Innan punkteringen hade vi i alla fall sjätteplatsen inomräckhåll men detta blev istället en sextonde i Fordcupen och en tjugoförsta i SM.

Hoppas på revansch i Sandviken!

Bilder från Vännäs hittar du här.

Väl mött!

/Rallykungen


22/2-2007

Efter veckor med bara mekning, fixande och trixande ända in i det sista bär det äntligen av till Vännäs för tävling.
Återkommer med mer information efter helgen.

Väl mött!
/Rallykungen


17/1-2007

Cuptävling 1: Glädje trots missad pallplats!

Så var säsongen äntligen igång, efter en dålig vinter med inställda tävlingar har det varit svårt att förbereda sig ordentligt men ett tvådagars test innan lördagens tävling i Offerdal. Tillsammans med Fordgänget i Rissna hos Depå Grande med riktiga kanonvägar gjorde att vi kunde hitta en del förbättringar.
Under torsdagen jobbade vi med bromsarna på bilen, det som gjorde mest nytta var att koppla bort bromservon (ej att rekommendera för civil bilkörning) vilket resulterade i att man slutade att låsa upp hjulen i varje inbromsning. Ett stort tack till Håkan och Herbert som kunde vara med under torsdagen.

På fredagsmorgonen kom resten av gänget som skulle vara med under helgen sånär som på Per, han anslöt med tåg på lördagsmorgonen. Under fredagen hade vi tänkt sortera ut fjädringen men tyvärr var det slut på fjädrar att testa så vi fick koncentrera oss på dämparna .

Micke på KH-Motorsport konsulterades, han snäppade lite grann på framdämparna innan vi gav oss ut på en testrunda, Micke konstaterade snabbt att problemet att hänga med toppåkarna inte hängde på inställningen av bilen då jag litade på den till max i alla snabba kombinationer och bilen låg fint på vägen. Däremot sa han åt mig att i alla skarpa svängar måste jag ta igen mycket tidigare så det blir någon fart med ut i dom svängarna, kanske synd för dom som tittar på.
Efter det snacket kändes det väldigt bra så vi testade inget mer utan bestämde oss för att gå igenom bilen inför morgondagens tävling och jag själv ville förbereda mig på att börja bromsa mycket tidigare (angenämt problem).

Lördag, nu börjar allvaret! Förra året var ett inkörningsår, i år skall vi vara med och slåss om topplaceringarna. Det kändes lite spänt inför starten men det släppte på en gång när vi drog iväg på första sträckan, tyvärr tyvärr händer det som man inte vill ska hända, vi passerar ett vägbyte som i och för sig nästan hela startfältet körde förbi men det som var trist var att backväxeln vägrade att infinna sig vilket slutade med en desperat manöver, att stillastående vända bilen med handbromsen och fullt hjulspinn på framdäcken.... det gick! Vi kom därifrån men hade tappat 45 sekunder till snabbaste Ford. Resterande fyra sträckor som kördes gick väldigt fint och vi var riktigt bra med på tiderna, vi slutade fyra för dagen med 17 sek upp till pallplats dessutom kom vi 9:a totalt i det 86 bilar starka startfältet så jag känner mig riktigt glad och självförtroendet fick sig en rejäl knuff i rätt riktning!

Väl mött!
/En glad RallyKung